Nagyvilág

Prostik és drogdílerek húzzák ki a recesszióból az olasz gazdaságot

Az új, feketegazdasággal is kalkuláló Európai Uniós számítási rendszer szerint az olasz gazdaság már csökken.

Olaszország nincs többé recesszióban, derült ki egy szerdai jelentésből. A kilábalás annak köszönhető, hogy megváltozott az Európai Unióban a gazdasági adatok számolási rendszere, így már az illegális gazdaság, például a prostitúció, vagy a kábítószer kereskedelem eredményit is beleszámolják a GDP-be – írja az AFP.

Az örömlányok, a drogdílerek, a cigaretta-, és alkoholcsempészek pedig felpörgették az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságát. Az olasz GDP 0,1 százalékos csökkenése lassan megáll, és a az ország, hat éven belül harmadjára is kilábal a recesszióból az nemzeti statisztikai hivatal (ISTAT) adatai szerint.

A SEC 2010 számítási rendszer célja egyébként az, hogy minél valósabb számok alapján hasonlíthassa össze az olyan országok gazdasági eredményeit, ahol legális a prostitúció, vagy a könnyűdrogok fogyasztása, az olyan országokéval, ahol ezek a feketegazdaság részét képezik.

Az eredmények némi lélegzetvételhez juttatják Matteo Renzi kormányát, ami azért harcol, hogy valamiképp felpörgesse az olasz gazdaságot, és a deficitet az Uniós, 3 százalékos plafon alá nyomja. A szakértők szerint az olasz fekete-, és szürkegazdaság fog nagy szerepet játszani abban is, hogy csökkenhessen az ország GDP arányos államadósága, mely az Uniós plafonnak jelenleg több mint a duplája: 132 százalékos.

Az ISTAT szerint 2014 végére összességében 0,3 százalékos lesz a GDP csökkenés Olaszországban 2015-ben pedig megkezdődik a lassú, várhatóan 0.6 százalékos növekedés. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik