Gazdaság

Megugrott az államadósság

Január elején még csak a GDP 75,7 százalékán állt, most elérte a 81,2-t.

Múlt héten az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 190 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bruttó adóssága, így az elérte a 24 716,6 milliárd forintot. Január óta így összesen 2718 milliárddal nőtt az államadósság – írja a Napi.hu.

Az alaptörvény és a költségvetési szabályok értelmében évről évre csökkenteni kell a GDP-arányos adósságot. Ha azt vesszük figyelembe, hogy a gazdaság idei növekedése meghaladhatja a három százalékot, akkor nem kellene, hogy ez komoly akadályokba ütközzön – mutat rá a gazdasági portál. A forint további erősödése is kedvezne az adósságcsökkentésnek, erre azonban nem látni teret, sőt, ha a Magyar Nemzeti Bank tovább vágna az alapkamaton, gyengülhet is a hazai fizetőeszköz.

Az Államadósság Kezelő Központ és a Nemzetgazdasági Minisztérium komoly reményeket fűz a 2008-ban felvett IMF-EU hitelcsomag november végén esedékes 2 milliárd eurós törlesztéséhez, azonban ez is csak a GDP közel két százalékával csökkenti a tartozást, tehát továbbra is messze leszünk a január eleji szinttől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik