Nagyvilág

Kína Ebola-gyógyszert küldött a kínaiaknak

Az állatokon sikeresen tesztelt kísérleti státusban lévő Ebola-gyógyszert az afrikai segélymunkásainak küldi a szert kifejlesztő kínai cég.

A Sihuan gyógyszeripari csoportnak szükség esetén további készlet is rendelkezésre áll. A JK-05 nevű gyógyszer augusztus végén került először a kínai sajtó figyelmének középpontjába, a hadigyógyászati tudományos akadémia (AMMS) által fejlesztett szer ugyanis akkor kapott gyártási engedélyt a kínai hadseregben alkalmazható speciális gyógyszerként.

Genetikai úton hat

A fejlesztőcsoport öt éven át dolgozott a gyógyszeren, amely genetikai úton akadályozza meg az Ebola-vírus terjedését – mondta Vang Hung-csüen, a kutatócsoport vezetője korábban a kínai központi televízióban. Vang azt is elmondta, hogy a szert sikerrel tesztelték állatokon, de klinikai kísérletek hiányában azt egyelőre csak vészhelyzet esetén lehet alkalmazni.

A Sihuan megerősítette, hogy a gyógyszert általános használatra nem, csak a térségben dolgozó kínai segélymunkások közötti esetleges megbetegedéseknél alkalmazzák. Az Ebola elleni harcot több száz kínai segíti, a leginkább érintett három országban – Sierra Leonéban, Guineában és Libériában – emellett tízezer további kínai állampolgár tartózkodik.

Kína hatalmát növelheti

A cég bízik a JK-05 sikerében, valamint a polgári alkalmazáshoz szükséges további kísérletek és vizsgálatok felgyorsításának lehetőségében, amelyeken most az AMMS-sel közösen dolgozik. Kínán kívül a cég Afrikában is készül klinikai kísérletekre, s nem zárja ki a szer helyi Ebola-fertőzötteken való alkalmazását sem.

Az eddig már több mint négyezer áldozatot követelő Ebola ellen mind ez idáig egyetlen ország sem tudott hatásos ellenszert kínálni. Amennyiben ez elsőként Kínának sikerül, az a tudományos elismerés mellett az ország “puha erejének” növelését is segítené Afrikában. Hszi Csin-ping elnök a héten úgy fogalmazott, hogy az Ebola terjedése az egész nemzetközi közösség számára kihívást jelent, és Kína arra törekszik, hogy a világ többi országával együttműködve dolgozzon a járvány legyőzésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik