Nagyvilág

Meghalt a hamis tanú, aki villamosszékbe juttatta a Rosenberg házaspárt

A hidegháború egyik leghírhedtebb perének volt koronatanúja David Greenglass, aki azt vallotta, hogy nővére amerikai atomtitkokat adott át a szovjeteknek.

David Greenglass az amerikai atomfegyverprogramban dolgozott. Feleségével, Ruth Greenglass-szel együtt tagja volt az amerikai kommunista pártnak is. Nővére, Ethen Rosenberg otthon nevelte két gyermekét, miközben férje, Julius Rosenberg az amerikai hadsereg hírközlő hadtestjének tisztje volt.

A Rosenberg házaspárt 1950-ben tartóztatták le a szovjeteknek való kémkedés vádjával. David Greenglass azt vallotta, hogy Julius Rosenberg vette rá arra, hogy adjanak át atomtitkokat a szovjeteknek, saját nővéréről pedig azt vallotta, hogy ő gépelte az atomtitkokról szóló kódolt információkat. Vallomása nyomán a Rosenberg házaspárt kivégezték, míg David Greenglass vádalkuval tíz év után szabadult.

 Fotó: Wikimedia Commons

Rosenbergék gyermekei 6 és 10 évesek voltak, amikor szüleiket kivégezték. Kedden közleményt adtak ki, melyben leszögezték, hogy David és Ruth Greenglass voltak azok, akik átjátszották az atomtitkokat a szovjeteknek, azután szüleikre kenték az ügyet, hogy magukat mentsék.

Évtizedekkel később vallotta be Greenglass, hogy hamis tanúvallomást tett. 2001-ben egy tévéinterjúban azt mondta, ettől még jól alszik. Nem tudta, mi lesz nővére sorsa, de őt elsősorban a családja érdekelte.

Greenglass sokak számára az árulás szimbólumává vált. Az MTI azt írja, hogy már nyáron elhunyt, 92 éves korában, de miután 1960-ban kikerült a börtönből, álnéven telepedett le családjával, így halála senkinek nem tűnt fel. A Rosenberg házaspár két fia, akik nevelőszülőknél nevelkedtek, most azt közölték, hogy tudtak nagybátyjuk elhunytáról, de nem akartak neki médiavisszhangot, és őket sem kereste eddig senki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik