Nagyvilág

Pestis karantén Ukrajnában

Afrikai sertéspestis miatt vesztegzárat rendelt el és országutakat zárt le az állategészségügyi szolgálat az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében.

 

A veszélyes állatkór miatt a hatóságok által elrendelt útlezárások egyelőre egyetlen, az ukrán fővárostól, a belarusz és az orosz határtól egyaránt mintegy 100 kilométerre fekvő Kruti településhez vezető közutakat érintik. A település három kilométer sugarú körzetében rendőrposztokat állítottak fel. Ezeken keresztül kizárólag a helyi lakosokat, valamint az állategészségügyi és járványtani intézmények munkatársainak áthaladását engedélyezik. A községből semmiféle állati eredetű terméket, sem növényi takarmányt nem lehet kivinni. A járműveket klóros oldattal fertőtlenítik.

Az ukrán szakhatóságok még 2014.szeptember 2-án jelentették az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) felé az afrikai sertéspestis kórokozójának házi sertésben történt kimutatását az észak-ukrajnai megye egy másik járásában. Akkor úgy tűnt, hogy a járványt idejében sikerült lokalizálni. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a jelenlegi fertőzés hány háziállatot érint.

A hazai főállatorvosi szolgálat legutóbb az idén márciusban rendelt el fokozott ellenőrzést a magyar-ukrán határon a sertéspestis vírus behurcolásának megakadályozására. Akkor minden Magyarországra érkező járművet fertőtleníteni kellett Záhonynál, Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Lónyánál, és Barabásnál, ami jelentős fennakadásokat okozott a közúti határforgalomban.

A sertéspestis egy gyorsan terjedő, a sertések és vaddisznók heveny, lázas tünetekkel, testszerte vérzésekkel kísért, a fertőződött állományokban 100 százalékot megközelítő elhullással járó, ragályos betegsége, ami az emberre nézve teljesen veszélytelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik