Nagyvilág

Oroszországban is toboroznak a terroristák

Továbbra is toboroznak Oroszországban a nemzetközi terrorista szervezetek. Az Észak-Kaukázusban és Szíriában harcoló fegyveresek közé hívják az orosz állampolgárokat.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója azt mondta, hogy számos külföldi államban működtetett internetes oldalakon a terrorista és szélsőséges csoportok „agresszívan megdolgozzák az orosz célközönséget”. A nemzetközi terrorista szervezetek nemcsak az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázusban, hanem külföldi országokban, például Szíriában harcoló fegyveresek közé toborozzák az oroszokat.

A titkosszolgálatok vezetője azt mondta, hogy a külföldi iszlamista oktatási központokban „orosz állampolgárok sokaságát” képzik, akik hazájukba visszatérve romboló vallási ideológiát népszerűsítenek. Bortnyikov szerint rég eljött az ideje annak, hogy „a hagyományos iszlámnak a hazai vallási intézményekre alapozott minőségi oktatásával” foglalkozzanak Oroszországban.

Bortnyikov elismerte, hogy „egyes orosz régiókban” továbbra is fennállnak a lakosság radikalizálódásának társadalmi-gazdasági előfeltételei: a munkanélküliség, a korrupció, az alacsony életszínvonal. Emellett az is gond, hogy „egyes vezetők alulértékelik a szélsőséges eszmék terjedésének veszélyét”. Bortnyikov az észak-kaukázusi köztársaságokban uralkodó helyzetre utalhatott. 

Kedden Moszkvában vaklármának bizonyult az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségi épülete ellen készülő robbantásról kapott figyelmeztetés. Kiderült, hogy egy pszichiátriai kezelés alatt álló 49 éves férfi hívta fel kora reggel a követséget. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik