Nagyvilág

A síita milíciák háborús bűnöket követnek el

Az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló síita milíciák háborús bűncselekményeket követnek el szunnita lakosok ellen - állítja egy kedden megjelent közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

Az AI szerint a szunnita, dzsihádista terrorszervezet ellen harcoló milíciákat a bagdadi kormány látja el fegyverekkel. A milíciák tagjai műveleteik során eddig elraboltak és megöltek többtucatnyi szunnita muzulmán lakost. Volt számos olyan szunnita civil, akit nem öltek meg, hanem több ezer dolláros váltságdíjat követeltek értük családjuktól, amelyek sok esetben ki is fizették a kért pénzt – írja az AI közleménye alapján az MTI.

Vannak olyanok is, akikért hiába fizetett a család, még mindig fogságban vannak vagy megölték őket, erre az AI-nak saját állítása szerint bizonyítékai vannak. A szervezet felszólítja az iraki kormányt, hogy zabolázza meg a milíciákat.

“Azzal, hogy a kormány jóváhagyja ezeket a rendszeres visszaéléseket, háborús bűncselekmények elkövetésére ad felhatalmazást, és tovább szítja az erőszakot a felekezetek között” – írja Bagdadban kiadott közleményében Donatella Rovera, az AI válsághelyzeti tanácsadója. Az Amnesty International az iraki kormányt is vádolja súlyos jogsértések elkövetésével, például foglyok kínzásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik