Nagyvilág

Pánik tört Genovában az időjárás miatt

Tovább súlyosbodott a helyzet az olasz városban, ahol szombatra virradó éjjel is folytatódtak a heves esőzések.

Az északnyugat-olaszországi települést és környékét a hatóságok már előző nap katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, miután a nem szűnő esőzések miatt előző éjszaka előbb víz, majd sártenger öntötte el.

Az esőzés miatt egyszerre négy patak lépett ki medréből. Genova utcáin csaknem kétméteres ár hömpölygött végig teljesen elárasztva az épületek alsóbb szintjeit. A víz és sár magával sodort gépkocsikat is. A város egyes részeiben pánik tört ki, miután a víz lakásokat öntött el.

A kaotikus viszonyokra utal, hogy egy vonat kisiklott az esőzések okozta földcsuszamlás következtében, és súlyos fennakadások voltak a közúti közlekedésben is.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök támogatást ígért a lakosságnak. A kormányfő állandó tájékoztatást kért a Genovában kialakult helyzetről.

Marco Doria polgármester már pénteken arra kérte a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat. A polgármester ugyanakkor visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a hatóságok felkészületlenül reagáltak a napokkal korábban előre jelzett ítéletidőre.

Az éjszaka folyamán megerősítették a rendőri készültséget is. A rendőrök ugyanis több olyan személyt őrizetbe vettek, akik üzleteket próbáltak kifosztani.

Az ítéletidő eddig egy halálos áldozatot követelt. Egy 57 éves férfit a házába belépve a hatalmas víztömeg sodorta el.
2011 májusában hasonló ár öntötte el Genovát. Azóta nem sikerült megfelelően megtisztítani és kiszélesíteni a várost övező hegyi patakok medrét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik