Nagyvilág

Egyelőre Ponta vezeti a román kulturális tárcát

Victor Ponta román kormányfőt bízta meg ideiglenesen a kulturális és örökségvédelmi minisztérium vezetésével is pénteken Traian Basescu államfő, miután előző nap felmentette kormányzati tisztségeiből Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét - tájékoztatott az MTI.

Az RMDSZ vezetője augusztus elsején nyújtotta be lemondását a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségről.

A Mediafax hírügynökség kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a miniszterelnök Hegedüs Csillára, a kulturális tárca RMDSZ-es államtitkárára ruházza át a tárcavezetőt megillető aláírási jog gyakorlását.

Romániában az államfő a miniszterelnök javaslata alapján nevezi ki a kormány tagjait. Amennyiben egy minisztérium vezető nélkül marad, és a kormányfő nem jelöl azonnal másik minisztert, ideiglenesen a kormány egy másik tagja (legtöbbször a kormányfő) veheti át – legfeljebb 45 napra – az illető tárca vezetését is.

A koalíciós megállapodás értelmében a kulturális tárca élére az RMDSZ jelölhet minisztert, aki egyúttal miniszterelnök-helyettesi tisztséget kap a kabinetben.

Csütörtöki felmentése után az MTI érdeklődésére Kelemen Hunor azt mondta: Korodi Attila környezetvédelmi minisztert, a bukaresti kormány másik RMDSZ-es tagját fogja ideiglenes vezetőnek javasolni a kormányfőnek a kulturális tárca élére, a szövetség pedig később dönt arról, hogy kit jelöljön a kormányfő-helyettesi és kulturális miniszteri posztra.

A Moldovai Köztársaságban tartózkodó Victor Ponta újságíróknak úgy nyilatkozott: Korodi Attila nagyon jó környezetvédelmi miniszter, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányszerkezet szerint a kulturális tárcavezető egyben miniszterelnök-helyettes is. Ponta azt mondta, javaslatot vár egy új tisztségvelőre az RMDSZ-től az alkotmány által megszabott 45 napon belül.

Az RMDSZ eredetileg Biró Rozália szenátort, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökét javasolta a posztra, de az államfő bejelentette, hogy őt alkalmatlannak találja. Második alkalommal az elnök már nem utasíthatja vissza a kormányfő által jelölt miniszter kinevezését, de a miniszterelnöknek új javaslatot kell tennie.

Kelemen Hunor azt követően mondott le kormánytisztségeiről, hogy a román kormány az RMDSZ-szel szemben lépett be a Minority SafePack nevű, uniós kisebbségvédelmi intézkedéseket szorgalmazó európai polgári kezdeményezéséről szóló luxembourgi perbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik