Belföld

Húszezer új jogszabályt kell betartanunk

Az európai uniós csatlakozás óta eltelt tíz évben húszezerrel nőtt a Magyarországra is vonatkozó EU-s jogszabályok száma.

2004. május elsején, amikor Magyarország csatlakozott az EU-hoz, 8614 volt az olyan uniós jogszabály, amely Magyarországot is érinti. Tíz év alatt, 2014. május elsejéig az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament Magyarországra vonatkozó hatályos rendeleteinek, irányelveinek és határozatainak száma mintegy három és félszeresére, 29 451-re nőtt – írja az MTI a Jogtár Pluszt üzemeltető Wolters Kluwer Kft-re hivatkozva.

Az EU-tagállamokban közvetlenül alkalmazandó rendeletek száma emelkedett a legnagyobb mértékben, 4360-ról 18 683-ra, tehát több mint négyszeresére. Míg 2004-ben a rendeletek csupán az összes jogszabály felét tették ki, idén már a kétharmadát. Az irányelvek – azok a jogszabályok, amelyek valamennyi tagország számára előírnak kötelezettségeket, de a teljesítés módját a tagország belső jogszabályalkotására bízzák – száma 1,3-szorosára nőtt a 2004-es adatokhoz képest.

A csak meghatározott címzettekre kötelező határozatok száma nagyjából három és félszerese a tíz évvel ezelőttinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik