Nagyvilág

Segítségért kiáltanak az Iszlám Állam által ostromolt városért

Az ENSZ szíriai különmegbízottja és a török elnök is azt kéri, hogy segítsenek megvédeni Kobanit, de vélhetően a város sorsa már megpecsételődött.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy a török határ közelében fekvő, hetek óta ostromlott Kobani bármelyik pillanatban az IÁ kezére kerülhet, és hogy ennek megakadályozására szárazföldi hadműveletre van szükség.

Azonnal kell cselekedni

Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes azonban este azt közölte az AHaber tévé honlapja szerint, hogy a kormány felhívta Washington figyelmét: meg kell sokszoroznia a légicsapások számát.

Staffan de Mistura, az ENSZ különmegbízottja Genfben kiadott közleményében azt írta: “Nagyon sajnáljuk, hogy az Iszlám Állam eljutott odáig, hogy be tud venni egy olyan várost, amelyet óriási bátorsággal védtek, és ez a város bármely pillanatban eleshet. Azonnal kell cselekednünk”.

A török elnök a szíriai határ közelében lévő Gazientep város menekülttáborában, menekültek előtt ismét arra kérte az IÁ elleni nemzetközi koalíciót, hogy alakítson ki egy repüléstilalmi övezetet és ezzel párhuzamosan egy ütköző- vagy biztonsági zónát Szíria északi részén, védendő azokat a területeket, amelyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök mérsékelt ellenzéke birtokol, valamint védendő azokat a civileket, akik menekülnek a háború elől. Ezenkívül megismételte Ankara harmadik kérését is a koalíciós erőkkel szemben: képezze tovább és szerelje fel a birtokukban lévőknél jobb fegyverekkel a szíriai mérsékelt ellenzék tagjait.

Nem képesek megállítani

Az Egyesült Államok és arab szövetségesei számos légicsapással válaszoltak az Iszlám Állam offenzívájára, a jelek szerint egyelőre látványos siker nélkül. “Ebben a szakaszban már túl késő megvédeni Kobanit. Az Iszlám Állam előrenyomulása azt jelzi, hogy a szövetségesek légicsapásai nem érik el a céljukat, azaz a szervezet katonai potenciáljának a megsemmisítését” – mutatott rá Mario Abu Zeid, a Carnegie amerikai elemző központ bejrúti munkatársa.

A terrorszervezet fegyveresi hétfőn behatoltak Kobani (arab nevén Ain-el-Arab) több negyedébe, kitűzték a fekete zászlót a városban az egyik dombra, és nem vonultak vissza a légitámadások hatására.

Valamennyi megkérdezett katonai szakértő egybehangzó véleménye szerint a légicsapások nem képesek megállítani az iszlamisták offenzíváját, bármekkora is legyen a tűzerejük, és úgy tűnik, hogy a nyugati hatalmak lemondani látszanak az IÁ-val szembeni ellenállás jelképének számító városról.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik