Nagyvilág

Komoly harci siker előtt az Iszlám Állam

A török elnök szerint az országa határához közeli Kobani bármelyik pillanatban eleshet.

A török határ közelében fekvő, hetek óta ostromlott Kobani szíriai kurd város bármelyik pillanatban az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet kezére kerülhet – jelentette ki kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök, és hozzátette, hogy az IÁ megállításához szárazföldi hadműveletre van szükség.

“Légi bombázással nem lehet megállítani a terrort, csak abban az esetben, ha közben a terepen harcolókkal együttműködve szárazföldi műveletet indítunk. Hónapok teltek el, de nem értünk el semmilyen eredményt. Kobani bármelyik pillanatban eleshet. Aggódó figyelemmel kísérjük a Kobani és más városok elleni támadásokat, amelyekben sok kurd testvérünk él” – mondta az elnök a szíriai határ közelében lévő Gazientep város menekülttáborában, menekültek előtt.

200 ezer menekült

A török elnök ismét arra kérte az IÁ elleni nemzetközi koalíciót, hogy alakítson ki egy repüléstilalmi övezetet és ezzel párhuzamosan egy ütköző- vagy biztonsági zónát Szíria északi részén, védendő azokat a területeket, amelyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök mérsékelt ellenzéke birtokol, valamint védendő azokat a civileket, akik menekülnek a háború elől. Ezenkívül ismét elmondta Ankara harmadik kérését is a koalíciós erőkkel szemben: képezze tovább és szerelje fel a birtokukban lévőknél jobb fegyverekkel a szíriai mérsékelt ellenzék tagjait.

Erdogan szerint elérte a 200 ezret azoknak a szíriai menekülteknek a száma, akik az IÁ offenzívájának kezdete óta Kobani környékéről menekültek Törökországba. A szíriai konfliktus több mint három évvel ezelőtti kezdete óta ez volt a legjelentősebb menekültáradat Törökországba – tette hozzá.Az AP emlékeztet, hogy Törökország néhány nappal ezelőtt kijelentette: nem  hagyja elesni Kobanit. A török parlament csütörtökön adott engedélyt a kormánynak arra, hogy adott esetben katonailag beavatkozzon Irakban és Szíriában az IÁ ellen. A hadsereg az utóbbi napokban jelentős csapatösszevonást hajtott végre a Kobanitól csupán néhány kilométerre, a török oldalon lévő Mursitpinar helység környékén, de egyelőre nem avatkozott be a harcokba a kurd harcosok oldalán, ami miatt a törökországi kurd lakosság fel van háborodva. Ennek egyik jeleként kurd fiatalok tüntettek kedden egy határ menti mezőn. A török rendőrség könnygáz bevetésével és vízágyúval kergette szét őket.
     Erdogan közölte, hogy a török hadsereg abban az esetben fog beleavatkozni a harcokba, ha veszélybe kerül egy olyan történelmi hely, amelyet Szíria és Törökország is magának követel, és jelenleg török katonák őrzik.
    Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú civilszervezet kedden közölte, hogy a három hete tartó kobani harcokban eddig 412-en haltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik