Nagyvilág

Az USA hírszerzése feltörte az Iszlám Állam belső levelezését

Magukat menekültnek álcázó dzsihádista merénylők szivárognak be Európába.

Menekültáradatba szivárogva próbálhatják megközelíteni Európát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet terrorcselekményekre készülő tagjai – írta hírszerzési forrásokra hivatkozva a Bild am Sonntag. A vasárnaponta megjelenő német lap úgy tudja, az IÁ négyfős egységeket állított fel, melyek feladata, hogy a menekültek közé férkőzve Szíriából eljussanak Törökországba, majd onnan hamis útlevéllel továbbutazzanak Nyugat-Európába, és ott merényleteket kövessenek el.

Jászberényi ott volt a fronton

Munkatársunk nemrég érkezett haza az iraki frontról. Megrázó riportjai közül ajánlunk néhányat.

A terhes nőket késsel ölik meg, mert sajnálják rájuk a töltényt

Végül levágják a fejedet, és elküldik az anyádnak a videót. Ennél bármi jobb

Magyar újságíró vagyok, b*sszátok meg a kalifátusotokat”

A szíriai-török határon kialakult zavaros helyzetben szinte lehetetlen kiszűrni a menekültek közül az IÁ tagjait, ezért egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a szervezet irányítása alatt tevékenykedő terrorista sejtek keltek útra Európa felé.

Csak a földön

A beszámoló szerint az amerikai hírszerzés feltörte az IÁ vezető köreinek kommunikációját védő titkosítást, és a rögzített beszélgetésekből kiderült, hogy a Nyugat-Európába tartó terrorista sejteknek a repterek szigorú ellenőrzése miatt tilos repülővel utazniuk. A lap állítja: a német hírszerzés ismeri a menekültnek álcázott terroristák Európába szivárgásának forgatókönyvét, és azt is tudja, hogy Németország a dzsihadisták célpontjai között van, de készülő merényletekre utaló információik nincsenek.

Az IÁ Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztus nyolcadikán Irakban, szeptember végén pedig Szíriában is hadműveletet indított a terrorszervezet ellen, de a légi hadjárat nem tudta megtörni a szélsőségesek előrenyomulását. Az IÁ fegyveresei elől már több mint 150 ezer szíriai kurd menekült Törökországba.

Napi félszáz halott

Eközben heves harcok dúltak a török határ közelében fekvő Kobani körül: a szélsőséges iszlamista szervezet lövette a várost és elfoglalta egy stratégiailag fontos domb egy részét a település közelében, míg az Egyesült Államok és arab szövetségesei újabb légicsapásokkal próbálták visszaverni a dzsihadistákat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű szíriai emigráns szervezet jelentése szerint vasárnapra virradóra az összecsapásokban legalább 16 dzsihadista, valamint a kurd önvédelmi erők 11 tagja vesztette életét. Az előző nap 23 kurd harcos és 33 szélsőséges halt meg. A térségből több mint 150 ezer szíriai kurd menekült Törökországba azóta, hogy az IÁ fegyveresei szeptember tizenhatodikán elkezdték ostromolni a várost.

Az Iszlám Állam vasárnap Irakban is támadásba lendült. A szervezet megpróbálta ismét elfoglalni az ország legnagyobb olajfinomítóját Baidzsi környékén, de az iraki hadsereg több órás heves összecsapások után visszaverte a támadást, és legalább 12 dzsihadistával végzett. A tét azért jelentős, mert az IÁ jelentős részben az Irakban és Szíriában ellenőrzése alatt álló területeken kitermelt kőolaj illegális értékesítéséből finanszírozza a háborút.

Lefejezés és brit bosszú

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, David Cameron brit miniszterelnök kijelentette: „Elpusztítjuk ezt a visszataszító szervezetet, és minden eszközt felhasználunk arra, hogy megtaláljuk az Iszlám Állam túszait.” A politikust azt követően nyilatkozott így, hogy a terrorszervezet lefejezte negyedik áldozatát, a brit Alan Henninget. A gyilkosságról péntek éjjel tettek közzé egy felvételt. A koreográfia ugyanúgy zajlott, ahogy eddig: Henninget a homokba térdeltették, felolvastattak vele egy szöveget, majd kivégezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik