Nagyvilág

Titkos atomlétesítményben történhetett robbanás Iránban

Ketten meghaltak egy titkos iráni katonai létesítményben történt robbanásban, amelyről régóta gyanítják, hogy a teheráni atomprogram része.

A robbanás Teherántól keletre, a parcsini atomlétesítmény közelében történt vasárnap éjjel a Fars félhivatalos hírügynökség jelentése szerint. A védelmi minisztérium alatt működő Hadiipari Szervezet (DIO) nem zárta ki, hogy szabotázs történt – írta hétfőn a The Washington Free Beacon amerikai konzervatív hírportál.

Hányan halhattak meg ténylegesen?

Iráni ellenzéki szervezetek szerint a detonációnak a hivatalosan közölt kettőnél több halálos áldozata volt, és négy katona megsebesült. A londoni székhelyű Manoto perzsa nyelvű televízióban olyan értesülés is elhangzott, hogy harmincöten haltak meg, de ezt nem erősítették meg. Az iráni biztonsági erők lezárták a közeli utcákat.

A teheráni tűzoltókra hivatkozó hivatalos jelentések szerint négy egységet is bevettek az oltáshoz, több tűzoltó is megsérült. A jelentések elismerték, hogy a parcsini katonai létesítmény, de szerintük a robbanás nem katonai üzemben, hanem egy hulladéktárolásra használt polgári célú létesítményben történt.

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség éppen érkezik

A BBC perzsa nyelvű internetes oldala szerint a hatóságok megindították a nyomozást a robbanás okának felderítésére. Az oldal szerint a védelmi minisztérium nem közölte, pontosan hol történt a robbanás.

A detonáció röviddel azelőtt történt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége kedden Teheránba látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik