Tudomány

Szidták az ajatollahot, mehettek a fogdára

Okostelefonjaikról sértegették az iráni iszlám forradalom vezetőjét. Az iráni igazságszolgáltatás betiltaná a közösségi alkalmazásokat.

Tizenegy embert vettek őrizetbe Iránban, amiért okostelefonjaikról az iszlám köztársaságot megalapító Khomeini ajatollahot sértegető üzeneteket küldtek – tudósít az MTI. A hatósági fellépés néhány nappal azután történt, hogy az iráni igazságszolgáltatás egy hónapot adott a kormánynak a Viber, a Tango és a WhatsApp alkalmazások betiltására, mert azokon az ország múltbeli és jelenlegi vezetőit sértő üzeneteket küldözgettek.

Az ország távközlési minisztere finomabban fogalmazott – ő úgy látja, hogy blokkolni kell ezeket a „bűnös tartalmakat”, de a hálózatok betiltása már más lapra tartozik. Iránban jelenleg is korlátozzák a Twitter, a Facebook és a Youtube elérését, mert a hatóságok szerint az iszlám értékekkel összeférhetetlen és Irán-ellenes tartalmak jelennek meg rajtuk.

Az országban egyébként komoly vita zajlik a keményvonalasok és a közösségi oldalakat használó kormánytagok között, utóbbi táborba tartozik Haszan Róháni államfő is. Ő nemrég kontraproduktívnak nevezte az internet-cenzúrát, különös tekintettel arra, hogy a fiatalok háromnegyede különféle megoldásokkal lazán ki tudja kerülni a korlátozást.

Májusban Róháni vétózta meg a WhatsApp betiltására vonatkozó hatósági döntést is. A tiltásról azután döntöttek, hogy az alkalmazás a Facebook-alapító Mark Zuckerberghez került, akit konzervatív irániak „cionista amerikaiként” emlegetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik