Nagyvilág

Magyar is volt az Ebola-gyanús amerikai gépen

A Turizmus Online-nak mesélte el Papp Annamária, milyen volt, amikor teljes védőfelszerelésbe bújt járványügyisek szállták meg a gépet, amin ült.

A Newark repülőterére Brüsszelből érkezett gépet egy libériai férfi és lánya miatt tartották vesztegzár alatt az amerikai járványügyi hatóság emberei, mert – a turizmusonline.hu oldalán megjelent beszámoló szerint – „folyton a mosdóba járnak, amit telehánynak és megy a hasuk is”. A landolás után a gépet vesztegzár alá helyezték, de az utasokkal akkor nem közölték, hogy Ebola miatt, csak annyit mondtak, hogy egészségügyi ellenőrzés lesz – mondta el Papp a lapnak.

A nő elmondása szerint a gép utasait és teljes személyzetét a landolást követően még két óráig a gépen tartották, majd újabb két órán keresztül a repülőtér egy lezárt területére vezették mindannyiukat maszkos, védőruhába öltözött egészségügyisek. A Turizmus Online cikke szerint az első osztályon utazó emberek még leszállhattak a gépről, és csak a turistaosztályon utazó embereknek kellett átesniük a négyórás vizsgálaton.  

 

Az apát és lányát végül maszkos, teljes védőruhában érkezett egészségügyisek vezették le a gépről, két órával a landolás után. A többi utason ezután gyorstesztet végeztek, majd minden utas kapott egy sárga papírt információkkal, hogy mit kell tennie, mire kell figyelni, valamint, hogy melyik speciális kórházban jelentkezzen, ha ezen idő alatt felmegy a láza és rosszul lesz – írta az oldal.

 

Az amerikai sajtóban az esettel kapcsolatban megjelent hírek szerint végül kiderült, hogy a két Ebola-gyanús utas nem volt ebolás, hanem valamilyen enyhe, gyógyítható, nem fertőző betegségben szenvedett, amelynek semmi köze nincsen az Ebolához. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik