Nagyvilág

Ebola Amerikában: kilencen maradtak karanténban

Közel száz embert vizsgáltak meg Ebola gyanújával, de a fertőzöttség egyik esetben sem igazolódott be, de kilenc embert még nem engedtek el.

Közel száz ember érintkeztek a libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncannel, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban. A betegség egyiküknél sem jelentkezett, de kilenc embert karantén alatt tartanak – közölte Thomas Frieden, a szövetségi közegészségügyi és járványügyi hivatal (CDC) igazgatója szombaton.

Kritikusra változott a beteg állapota

Duncant a dallasi presbiteriánus kórházban kezelik. Az egészségügyi intézmény szóvivője által szombaton kiadott közlemény szerint a libériai férfi állapota kritikus. Előzőleg még azt közölték, hogy a beteg állapota súlyos, de stabil.
A negyvenes libériai gépkocsivezető szeptember 20-án érkezett Monroviából Dallasban élő rokonaihoz. Akkor fertőződhetett meg, amikor hazájában öt nappal amerikai utazása előtt segített kórházba szállítani, majd onnan hazavinni egy baráti házaspár 19 éves lányát. A terhes fiatal nő még aznap meghalt.

Az első szimptómák 24-én jelentkeztek nála, Ebola-tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

Több amerikai megfertőződött már

Korábban négy Ebola-fertőzött orvost szállítottak gyógykezelésre az Egyesült államokba, de az ő esetükben minden óvintézkedést megtettek, mivel tudták róluk, hogy betegek. Csütörtökön derült ki, hogy az NBC televízió operatőre is megfertőződött Libériában, őt hamarosan hazaszállítják.

Helyi médiajelentések szerint szombaton két utast vittek kórházba New Jersey nemzetközi repülőteréről a CDC szakemberei. Egy televízió beszámolója szerint a United Airlines brüsszeli járatával érkező apa és lánya Libériából származik és az Ebolára utaló tüneteket mutattak. Az orvosok később közölték, nem valószínű, hogy Ebolában szenvednek.

Majdnem 3500 halott

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A Nyugat-Afrika öt országát érintő járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölt adatai szerint eddig 7492 embert fertőzött meg, akik közül több mint 3439-en haltak meg. Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ott eddig 2069-en vesztették életüket a fertőzésben.

Guineában 739, Sierra Leonéban 623, Nigériában pedig nyolc áldozatot szedett eddig az Ebola. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik