Nagyvilág

“Itt az idő egyesíteni az erőinket”

Dilma Roussef államfőelleni összefogásra szólította fel vasárnap a brazil elnökválasztás második fordulójába meglepetésre bejutó Aécio Neves a szocialisták harmadik helyen végzett politikusát, Marina Silvát.

Dilma Roussef államfő elleni összefogásra szólította fel vasárnap a brazil elnökválasztás második fordulójába meglepetésre bejutó Aécio Neves a szocialisták harmadik helyen végzett politikusát, Marina Silvát. A politikus egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az október 26-i második fordulóban kinek a támogatására szólítja fel híveit.

“Itt az idő egyesíteni az erőinket. A jelöltségem nem egyetlen politikai párt ügye, hanem mindazon szövetségeké, akik minden brazil szolgálatában állnak és van erejük felháborodni” – hangoztatta hívei előtt a Brazil Szociáldemokrata Párt üzleti körök által is támogatott Neves a politikai fellegvárának számító Minas állambeli Belo Horizontéban.

 Aécio Neves összefogásra szólít
Fotó:Europress 

A vasárnap lezajlott forduló voksainak 98 százalékos összeszámlálása alapján Neves 33,8 százalékos eredménnyel másodikként végzett a 41,4 százalékot szerző baloldali, munkáspárti Dilma Roussef elnök mögött. A kampány utolsó pillanataiban látványosan megerősödő politikus ezzel maga mögé utasította a választás kezdeti nagy esélyesét, Marina Silva ismert környezetvédő aktivistát, akinek végül csak 21,29 százaléknyi szavazat jutott.

Silva váratlanul lett a brazil szocialisták elnökjelöltje, miután a párt eredeti jelöltje, Eduardo Campos augusztus 13-án életét vesztette egy repülőgép-balesetben, s népszerűsége szökőárszerűen emelkedett a közvélemény-kutatásokban. Belo Horizonte-i beszédében Neves – nyilvánvalóan a szocialista szavazók elcsábítása érdekében – erős túlzással rótta le tiszteletét Campos emléke előtt. Azt hangoztatta, hogy tiszteli Campos “eszméit és álmait”. “Ezeket meg fogjuk valósítani” – tette hozzá.

Marina Silva ugyanakkor óvatosan nyilatkozott. Azt mondta, hogy az őt támogató koalíció a következő napokban dönti el, hogy támogatják-e bármelyik felet a brazil elnökválasztás három hét múlva esedékes második fordulójában.

A Datafolha közvélemény-kutató szombaton közzétett országos felmérése még egyértelműen azt mutatta, hogy Dilma Roussef elnök 48-42 százalék arányban legyőzné a második fordulóban Nevest. Az első forduló meglepetése után azonban megnőttek a szociáldemokrata politikus esélyei, mivel Silva biztos szavazói a felmérésekben közel 60 százalékos arányban úgy nyilatkoztak, hogy Neves mögé állnának, ha bejut a második fordulóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik