Nagyvilág

Rendőrfőnököt lőtt agyon az önvédelmi csoport Mexikóban

Miguel Gutiérrezt korruptnak tartották, ezért őrizetbe akarták venni, de tűzharc alakult ki.

A magát “közösségi rendőrségnek” nevező csoport vezetője pénteken közölte, hogy Tlacoachistlahuaca település rendőrfőnökét, Miguel Gutiérrezt azután lőtték agyon, hogy tüzet nyitott az önkéntes fegyveresekre, amikor azok megrohanták irodáját, és megpróbálták letartóztatni őt. A rendőrt azzal gyanúsították, hogy holttesteket rejtegetett.

Guerrero szövetségi állam hatóságai korábban felruházták az önkéntes önvédelmi csoportokat bizonyos bűnüldözési jogkörökkel a saját közösségeikben elkövetett kisebb bűntettek kivizsgálására. Az azonban nem világos, hogy ez a felhatalmazás kiterjed-e köztisztviselők, és különösképpen rendőrök őrizetbe vételére.

Mexikó-szerte számos hasonló önvédelmi csoport létesült a múlt év óta olyan közösségekben, amelyek úgy érezték, a hatóságok képtelenek megvédeni őket a drogkartellektől és más szervezett bűnözői csoportoktól. Michoacán szövetségi államban az önvédelmi csoportok kifejezett harcot indítottak a drogkartellek ellen, és számos település felett átvették az irányítást.

A mexikói kormány és a szövetségi államok hatóságai megpróbálták integrálni a polgárőröket a biztonsági erők kötelékébe, illetve valamiféle jogszerű együttműködés kialakítására törekednek velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik