Nagyvilág

Nem kizárt, hogy az Ebola levegőben is terjed majd

Az ENSZ főtitkár különleges képviselője szerint minél lassabban állítják meg a vírust, annál nagyobb a valószínűsége, hogy mutálódik.

Anthony Branbury mindezt azután nyilatkozta a brit Telegraph című lapnak, hogy részt vett a Londonban tartott Defeating Ebola (vagyis Győzzük le az Ebolát) elnevezésű konferencián. Az ENSZ főtitkár Ebola-ügyi különleges képviselője szerint aggasztó, hogy a gyilkos vírust, ami ezidáig több mint 3300 életet követelt, még most sem sikerült megfékezni. Úgy véli, minél több időt tölthet el a vírus emberi környezetben, annál nagyobb lesz a valószínűsége, hogy mutálódik, mely során akár a terjedésének módját is megváltoztathatja.

Ez azt jelenti, hogy a most még kizárólag testnedveken keresztül (például vér, hányás, izzadtság, nyál…) terjedő Ebola-vírus a mutációja után akár a levegőben is terjedhetne. „Ez persze a lehető legrosszabb eshetőség, aminek szerencsére még így is igen kicsi a valószínűsége” – mondta Branbury, majd hozzátette, ettől függetlenül nem zárható ki teljesen.

Nincs ok a pánikra

A félelemmel, hogy a gyilkos vírus egy esetleg mutációnak köszönhetően levegőben is terjedni fog, nem most találkoznak először az egészségügyi szakemberek. Korábban is felmerült már, de mint akkor, most is úgy vélik, egy ilyen mutáció szinte teljesen kizárt. „Fizikailag ugyan lehetséges, de szinte nulla a valószínűsége, hogy bekövetkezik.”


Europress Fotóügynökség

Hasonlóan vélekedett dr. Jeremy Farrar, a Wellcome Trust igazgatója, aki elmondta, extrém kicsi annak a valószínűsége, hogy az Ebola levegőben is terjedjen. „Még nem hallottam olyan vírusról, amely úgy mutálódott volna, hogy közben megváltozik a terjedési módja” – mondta a kutató, majd hozzátette: „Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem is túl valószínű. A legfontosabb most az, hogy megállítsuk a terjedését, ezzel a lehetőségét is annak, hogy mutálódjon.”

„Senki sem tudja megmondani, mi történik azután, hogy egy vírus mutálódik. Senki. Az azonban megnyugtató, hogy az Ebola semmi jelét nem mutatja annak, hogy légi úton fertőző vírussá válna” – ezt már a londoni fertőző betegségek és járványok professzora, David Heymann nyilatkozta, aki szerint a többi, az Ebolához hasonlóan vérrel terjedő vírus esetében sem történt ilyen jellegű mutáció.

A valaha volt legsúlyosabb Ebola-járvány márciusi kitörése óta eddig több mint 3300 életet követelt, és a legfrissebb adatok szerint legalább 7000 embert fertőzött meg.

Olvasói sztorik