Nagyvilág

Több tucat szerb harcol iszlám szélsőségesek oldalán

Hamarosan módosítják a szerb büntető törvénykönyvet, amely ezentúl tiltja majd az idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást.

Momir Stojanovic, a szerb parlament biztonsági szerveket ellenőrző bizottságának elnöke megerősítette, hogy tudomása van arról: sok fiatal csatlakozott külföldi iszlamista csoportokhoz. Azt azonban túlzó megfogalmazásnak nevezte, hogy Szerbia a dzsihadisták toborzóközpontja lenne. A büntető törvénykönyv módosítása – amely várhatóan a jövő héten kerül a belgrádi parlament elé – nagyon szigorú büntetéseket szab meg a külföldi harcokban részt vevőknek.

Magyarázata szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosok, akik magánszemélyként, egyedül csatlakoztak valamely fegyveres erőhöz. Akik csapatként vesznek részt a harcokban, azok egytől nyolc évig terjedő büntetésre számíthatnak, míg egytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők azok, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket.

A büntetést azokkal szemben is alkalmazni fogják, akik jelenleg valamelyik harctéren tartózkodnak, ezért őket arra szólította fel, hogy térjenek haza minél előbb. A hatóságok attól is tartanak, hogy a szíriai vagy iraki harcokból visszatérők biztonsági kockázatot jelentenek országukra, további dzsihadistákat toborozhatnak, merényleteket követhetnek el, vagy agresszívekké válhatnak a harctéren őket ért stressz miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik