Nagyvilág

Hazugsággal vádolják az Ebolás férfit

Amerikába utazása előtt tagadta, hogy beteggel került kapcsolatba. Szigorú büntetésre számíthat, ha visszatér Libériába.

Thomas Eric Duncan, aki az Egyesült Államokban betegedett meg, néhány nappal korábban utazott Libériából Amerikába, akkor még tünetmentesen. A hatóságok most azt próbálják kideríteni, hogy kikkel kerülhetett kapcsolatba a férfi és kilátásba helyezték, hogy eljárás indul vele szemben, mert a repülőtéri átvilágításkor nem beszélt arról, hogy fertőzöttel érintkezett.

Duncan esetét egyelőre vitatják, mert valószínűleg annyi történhetett, hogy a férfi besegített egy nőt egy taxiba, akiről azt hitte, hogy terhesség miatt van rosszul, pár nap múlva viszont meghalt Ebolában. A nyugat-afrikai országok viszont elkeseredett harcot vívnak a fertőzéssel.

Egy jogász a The Atlanticnak elmondta, hogy Libéria valószínűleg aggódik amiatt, hogy megszűnhetnek közlekedési összeköttetései Amerikával és kiderülhet, hogy a biztonsági intézkedések valójában semmit nem érnek. Ha más országba utazott volna a fertőzött férfi, valószínűleg nem lépnének fel ilyen szigorúan a hatóságok.

Duncant most egy texasi kórházban kezelik, az állapota súlyos, de stabil. Az Egyesült Államokban Ebolával kezelt betegek eddig mind túlélték a fertőzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik