Nagyvilág

Obama odafigyel Hongkongra

Az Egyesült Államok megkülönböztetett figyelemmel kíséri a hongkongi eseményeket, és bízik a békés megoldásban. A kínai külügyminiszter visszautasította a burkolt bírálatot.

„Az Egyesült Államok következetesen támogatja a nyílt rendszert – amely elengedhetetlen Hongkong stabilitásához és jólétéhez -, az általános választójogot és a hongkongi nép törekvéseit” – közölte Barack Obama hivatala. Van Ji kínai külügyminiszter, aki washingtoni látogatáson tartózkodik, válaszul azt mondta, Peking egyértelműen kinyilvánította álláspontját: a hongkongi ügyek Kína belső ügyei. „Minden országnak tiszteletben kell tartania Kína szuverenitását” – tett hozzá Van Ji.

Miután találkozott amerikai kollégájával, John Kerryvel, utóbbi megismételte Washington Kínának szóló felhívását, hogy tanúsítson önmérsékletet a tüntetőkkel szemben. Vang erre reagálva azt mondta, egyetlen ország, így az Egyesült Államok sem tűrné el „a közrendet veszélyeztető törvénytelen cselekményeket”.

A hongkongiakkal szimpatizáló számos tüntetés volt szerdán az Egyesült Államokban. Mintegy 40 városban vonultak fel esernyőkkel, mindenütt néhány százan. Kisebb tüntetés volt Kína washingtoni nagykövetsége előtt is. A kanadai Torontóban 600-an tüntettek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik