Nagyvilág

“Elnézést a kellemetlenségekért, a demokráciáért küzdünk”

A tiltakozások szervezői továbbra is követelik a kormányzó lemondását és annak a döntésnek a megsemmisítését, amely az általános választójog biztosítása mellé egy 1200 fős bizottságnak adta a jogot a kormányzóválasztáson induló jelöltek végleges kiválasztására.

Békés hangot ütött meg Hongkong kormányzója kedden a város nemzeti ünnepi fogadásán, és azt hangoztatta, még mindig jobb, hogy ha az adott feltételekkel minden polgár élhet a választójogával, mintha csak egy bizottság döntene a kormányzó személyéről, mint a múltban – számolt be a helyi média, miközben a diákok folytatták békés demonstrációjukat.

Leung Csun-jing minden jel szerint nem tudta meggyőzni a hongkongi másként gondolkodókat, akik közül keddről szerdára virradóra is ezrek töltötték az éjszakát a hongkongi aszfalton. A reggeli órákban visszatértek azok is, akik tegnap a késő esti vihar miatt otthonuk menedékébe vonultak vissza.

A kínai állami média nagy nyilvánosság előtt először kedden, a központi televízió legnézettebb esti híradójában számolt be a hongkongi eseményekről. Ebben azt ecsetelték, hogy a belváros megbénítása milyen károkkal jár, mennyire van negatív hatással a tőzsdére, a fogyasztásra, a szolgáltatásokra, a turizmusra és az emberek mindennapi életére.

Hongkongi kereskedelmi szervezetek becslései szerint a kár már elérte a 40 milliárd hongkongi dollárt, ami valamivel több mint 4 milliárd euró. A televíziós összeállítás elítélte a demonstrációt, a kicsengése az volt, hogy “a diákoknak el kell hagyniuk az utcákat”.

 

„Elnézést a kellemetlenségekért, a demokráciáért küzdünk”
 

A tiltakozások szervezői továbbra is követelik a kormányzó lemondását és annak a döntésnek a megsemmisítését, amely az általános választójog biztosítása mellé egy 1200 fős bizottságnak adta a jogot a kormányzóválasztáson induló jelöltek végleges kiválasztására. Keddi ultimátumuk szerint amennyiben nem teljesülnek a követeléseik, kiterjesztik területfoglaló demonstrációjukat, általános munkabeszüntetésekre szólítanak fel, illetve megkísérlik a kormányzat épületének elfoglalását.

Hongkong kormányzója korábbi keddi nyilatkozatában ismét megerősítette, hogy a jövőbeni választás mikéntjében nem kötnek kompromisszumot. Felszólította a tüntetőket, hogy azonnal fejezzék be az utak elfoglalását, és azt is hangsúlyozta, hogy az elterjedt szóbeszéd ellenére Hongkongnak nincs szüksége a kínai hadsereg bevetésére a rend fenntartásához.

Tajvan első embere, Ma Jing-csiu a kormányzó Kuomintang párt tanácskozásán úgy vélte, ha Kína nem lesz képes “finoman” kezelni a helyzetet, akkor könnyen elidegenítheti a tajvaniakat, sokat ronthat a kapcsolatokon. Miközben – jegyezte meg – ha megfelelően lép fel, akkor “szellemileg” közelebb kerülhetnek a Tajvani-szoros két partján élők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik