Nagyvilág

Navracsics társat kapott

Navracsics Tiborhoz hasonlóan további írásbeli kérdéseket kap az őt meghallgató bizottságoktól a cseh Vera Jourová.

A politikust igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős biztosnak jelölt ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, de a cseh politikusnak nem sikerült maradéktalanul meggyőznie az őt meghallgató négy bizottságot – közölte csütörtökön az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciója. A bizottság tagjai Martin Schulz EP-elnökön keresztül küldenek további tisztázandó kérdéseket.

A cseh politikust négy bizottság, a jogi bizottság, az igazságügyi és belügyi bizottság, a belső piaci bizottság és a nőjogi és nemi egyenlőségi bizottság hallgatta meg.

A jogi bizottság szocialista koordinátora, Evelyn Regner szerint Jourová jogi szempontból megismerkedett ugyan a folyamatban lévő munkával, de hiányzott belőle a politikai érzékenység és vízió, különösen a társasági jog területén. “Olyan jelöltet, aki legalább képtelen érzékenységet mutatni a munkavállalók bevonása és a szociális dömping terén, a képviselőcsoport nem tud jóváhagyni” – közölte Regner.

Birgit Sippel, az igazságügyi, belügyi és alapjogi bizottság szociáldemokrata koordinátora úgy vélte, hogy Jourová teljesítménye nem volt meggyőző, sok kérdésben nem adott konkrét, egyenes válaszokat. “Az volt a benyomásom, nem tartja olyan fontosnak a fogyasztói jogokat, mint mi azt elvárjuk” – jegyezte meg Sippel.

A nőjogi bizottság balközép képviselőinek vezetője, Marie Arena pedig úgy fogalmazott, hogy a Jourovának szánt tárca széles jogköreihez mérten a cseh politikus meglehetősen homályosan fogalmazta meg elképzeléseit, pedig a jelenlegi helyzetben, az anyasági szabadság, a nők elleni erőszak, a nők bevonása a vállalati döntéshozatalba és az egyre növekvő szegénység kérdéseivel a napirenden világos stratégiára lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik