Nagyvilág

Szörnyű állapotok a gázai állatkertben

Sérült vagy megsemmisült kifutók, rémült, sebesült, napok óta éhező, szomjazó állatok, sokszor elpusztult társaikkal összezárva - ez fogadta az állatmentőket.

Három lesoványodott oroszlánt szállítottak át a július-augusztusi gázai konfliktus során megrongálódott Biszan Állatkertből Izraelen át egy jordániai vadvédelmi területre. A két hímet – Szadert és Vahidot – és egy vemhes nőstényt, Szabrinát teherautón, fém ketrecekben vitték új helyükre osztrák állatorvosok segítségével, Izrael engedélyével. 

Amir Khalil, a Négy Mancs ausztriai központú nemzetközi állatjóléti szervezet munkatársa elmondta, hogy az ötven napig tartó harcok után az állatkert lakóinak sürgős ellátásra van szükségük. A súlyosan megrongálódott parkban több mint 80 állat pusztult el a konfliktus következtében, köztük az állatkert négy oroszlánja közül az egyik, egy nőstény.

Amikor a Négy Mancs egy küldöttsége nemrég látogatást tett az állatkertben, szörnyű állapotok fogadták az állatvédőket: sérült vagy megsemmisült kifutók, rémült, sebesült, napok óta éhező, szomjazó állatok, sokszor elpusztult társaikkal összezárva. Mintegy hetven állat maradt életben, a legtöbben azonban nem voltak beoltva, évek óta nem vizsgálta őket állatorvos. 

Számos állatnak, például a sasoknak, pelikánoknak és egy páviánnak súlyos sérülései voltak, többnyire a repeszszilánkokat kellett eltávolítani testükből. Az aktivisták először takarmányt és vizet adtak az állatoknak, majd állatorvosaik beoltották őket, és egyéb orvosi beavatkozásokat, köztük több műtétet is végrehajtottak. 

Izraelen át egy jordániai vadvédelmi területre szállítják a gázai Biszan Állatkert egyik oroszlánját
Fotó:Europress 

A Négy Mancs helyreállította a vízellátást az állatkert területén, és számos kifutót, kennelt megjavíttatott, a megmaradt ketreceket, kifutókat fertőtlenítették. A helyi gondozók segítségével két hónapra az állatok takarmányozását is megoldották. A segítséget Sadi Hamad, az állatkert igazgatója kérte – közölte korábban az alapítvány magyar képviselete, beszámolva a Gázában tett tényfeltáró látogatásról.

A gázai állatkertek legtöbb lakóját a területet Egyiptommal összekötő alagutakon csempészték be a 2007 óta mindkét oldalról – egyiptomi és izraeli részről is – blokád alatt álló Gázába. Egy elhíresült videofelvételen pedig az látható, amint egy kínjában vonagló zsiráfot az egyik lábánál fogva emelnek át daruval az egyiptomi-gázai határkerítésen.

A Biszan egyike annak az öt hevenyészett gázai állatkertnek, amelyek képtelenek normális körülményeket biztosítani lakóiknak. Tavaly egy oroszlánkölyökpár hamar elpusztult az után, hogy a Gázát ellenőrző Hamász radikális szervezet büszkélkedve jelentette be az első gázai oroszlánok megszületését. 

Előfordult, hogy elpusztult állatok preparált tetemét helyezték a kifutókba, máskor pedig csíkosra festett szamarakat próbáltak zebraként bemutatni.

Az igazgató szerint a Biszan állatkertet ért kár mintegy százezer dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik