Nagyvilág

Kovács Béla után nyúltak Ukrajnában

Betiltották a kémgyanúba keveredett jobbikos EP-képviselő jótékonysági alapítványként bejegyzett képviselői irodáját, mert megsértette Ukrajna törvényeit. Eredetileg a szeparatista tevékenysége miatt indították az eljárást.

A kárpátaljai megyei ügyészség szeptember elején nyújtott be keresetet a körzeti adminisztratív bírósághoz, amelyben azt kérte a taláros testülettől, hogy szüntesse meg Kovács Béla jótékonysági alapítványként bejegyzett képviselői irodájának működését Beregszászon. Indítványát a vádhatóság azzal indokolta, hogy a jobbikos EP-képviselő beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és szeparatista tevékenységet folytat Kárpátalján.

Az ügyészség keresetében azt is állította, hogy az EP-képviselő beregszászi irodája megsérti Ukrajna hatályos törvényeit, mivel nem a hivatalos bejegyzési okmányban megjelölt címen található. A vádhatóság megállapította továbbá, hogy a fogadóirodát működtető jótékonysági alapítvány 2013–2014-ben nem nyújtott be pénzügyi beszámolót az adóhatóságnak, és nem készített adóbevallást, amivel ugyancsak törvénysértést követett el.

Korábban már kiderült, hogy a kémkedéssel gyanúsított EP-képviselőt három évig beutazási tilalommal büntették Ukrajnában. Kijev ugyanis szankciókat vezetett be az eredetileg Ukrajnához tartozó Krím félsziget függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról szóló márciusi népszavazás nemzetközi megfigyelői ellen. A büntetőintézkedések mintegy 20 európai uniós állampolgárt érinthetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik