Nagyvilág

Ferenc a Nobel-esélyesek élén

A fogadóiroda annyira valószínűnek tartja, hogy a katolikus egyházfő kapja a béke Nobel-díjat, hogy „csupán” kétszeres pénzt fizetne, ha megtörténne.

Murakami Haruki japán író és Ferenc pápa állt az élen szerdán a legnagyobb fogadóirodáknál az irodalmi, illetve a béke Nobel-díj esélyesei közül.

Az egyik legnagyobb hálózatnál, a William Hillnél a kenyai Ngugi Wa Thiong’o a második legesélyesebb az irodalmi kategóriában, az ő győzelme ötszörös pénzt fizet. A harmadik Assia Djebar, a negyedik Joyce Carol Oates. Az algériai író győzelme hétszeres, az amerikaié viszont már tízszeres pénzzel jár. Az ötödik a libanoni-szíriai Ali Ahmad Szajid Eszber, művésznevén Adonis 12-szeres szorzóval. Ugyanekkora esélye van a fehérorosz Szvetlana Alekszijevicsnek, akit Philip Roth követ. Az amerikai író győzelme 16-szoros pénzzel járna, csakúgy, mint a kínai Pej Taóé. Jon Fosse norvég, Ámosz Oz izraeli, António Lobo Antunes portugál, Don DeLillo amerikai és Milan Kundera cseh író esetében már 20-szoros a szorzó.

A máltai székhelyű Unibet fogadóiroda listáján az élmezőny ugyanaz, a japán írót Ngugi Wa Thiong’o, majd holtversenyben – nyolcszoros odsszal – Joyce Carol Oates és Assia Djebar követi. Szintén nyolcszoros pénz jár Ismail Kadare albán író győzelme esetén. Szvetlana Alekszijevics és Adonis esetében már 12-szeres, Adam Zagajewski lengyel költő, Philip Roth, Pej Tao, valamint Naval esz-Szádevi egyiptomi író, aktivista esetében pedig 15-szörös a szorzó. Őket Nádas Péter, Paul Muldoon ír költő, Ámosz Oz és Jon Fosse követi 18-szoros pénzzel.

Bono és a Facebook “egy szinten”

A William Hillnél a Nobel-békedíj legnagyobb esélyese Ferenc pápa. Amennyiben a katolikus egyház feje kapná a kitüntetést, az kétszeres pénzt fizet. A második hatszoros oddsszal Denis Mukwege, az a kongói orvos, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat, a harmadik pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyolcszoros szorzóval. Tízszeres pénzt érne a diplomáciai titkokat kiszivárogtató Edward Snowden győzelme, és ugyancsak tízszeres a jutalom Jüan Long-ping esetében. A 84 éves kínai kutató a hibrid rizsfajták kifejlesztéséről ismert. Gene Sharp amerikai politológus a békés ellenállás stratégiáinak kutatója is az esélyesek között szerepel 12-szeres oddsszal, és ugyanekkora a szorzó Helmut Kohl volt német kancellár esetében is. Malala Juszufzai győzelme már 20-szoros, Bill Clinton volt amerikai elnöké 25-szörös pénzt fizet. A listán mások mellett szerepel még Angelina Jolie is, igaz 50-szeres szorzóval – csakúgy, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tony Blair volt brit kormányfő -, illetve százszoros szorzóval Bono és ugyancsak százszoros oddsszal a Facebook is.

Az Unibetnél szintén Ferenc pápa, Denis Mukwege és Ban Ki Mun vezeti a listát, a negyedik legesélyesebb Jüan Long-ping, az ötödik pedig Gene Sharp. A hatodik az Afrikában tevékenykedő Catherine Hamlin új-zélandi szülész, a hetedik Malala Juszufzai, akit Helmut Kohl követ. A német politikus neve mellett 18-szoros szorzó szerepel, ugyanakkora, mint a Novaja Gazeta című ellenzéki orosz újság esetében. Az Unibet listáján szép számmal képviseltetik magukat politikusok is: Mary Robinson volt ír elnök, az ENSZ korábbi emberi jogi főbiztosa, Catherine Ashton, az EU leköszönő kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Bill Clinton. Angelina Jolie győzelme 80-szoros, a Google internetes óriásé százszoros pénzt fizetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!