Nagyvilág

Betiltotta Kalifornia a műanyag zacskókat

Kalifornia az első amerikai állam, amely teljesen száműzi a nejlonszatyrokat.

Jerry Brown kormányzó áldásával Kalifornia lesz az első amerikai állam, amely teljesen száműzi az egyszer használatos műanyagszatyrokat. A kormányzó által kedden aláírt törvény értelmében az egyszer használatos nejlonszatyrok 2015. július 1-jétől eltűnnek a kaliforniai élelmiszerboltokból és a gyógyszertárakból, majd kereken egy évre rá a kis- és italboltokból is száműzik őket. A törvény ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a boltok tíz centért árusítsanak papír- vagy újrafelhasználható zacskókat.

Alex Padilla kaliforniai szenátor szerint a törvényjavaslat jóváhagyásának az a több mint száz város és megye adott lendületet, köztük Los Angeles és San Francisco, amelyek már rendelkeznek ehhez hasonló korlátozással. A lépést komoly sikerként könyvelhetik el a környezetvédelmi aktivisták, akiknek nyomására már számos amerikai városban, köztük Chicagóban, Austinban és Seattle-ben is feketelistára kerültek a műanyag szatyrok.

“Ez a törvény egy, a helyes irányba tett lépést jelent: segít visszaszorítani a tengerpartjainkat, parkjainkat és magát az óceánt is veszélyeztető műanyagszennyezés mértékét” – fogalmazott a törvényjavaslat elfogadásáról szóló közleményében a kormányzó. Mint hangsúlyozta: “Mi vagyunk az elsők, de nem az utolsók, akik száműzik ezeket a zacskókat.” 

A javaslat jóváhagyása nyomán az amerikai nejlonzacskógyártók egy szövetsége azonnal jelezte, hogy népszavazást fog kezdeményezni a törvény visszavonásáról. A jogszabály kétmillió dolláros kölcsönnel segíti a gyártókat az újrafelhasználható szatyrok előállítására való átállásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik