Nagyvilág

Készen áll a költözésre a süllyedő szigetország

Húsz négyzetkilométernyi földet vett a kétezer kilométerrel arrébb lévő Fidzsin a csendes-óceáni Kiribati kormánya. Kiribatit épp készül elönteni az óceán, az egész nemzet új hazára lelhet, ha baj történik – írja a Quartz.

Ez a hét legfurcsább üzleti megállapodása – véli a portál. A földet 8,8 millió dollárért vették meg az Anglikán Egyháztól. A területet most erdő borítja, de a kiribati kormány azt tervezi, hogy megművelik és halgazdálkodást is folytatni fognak. Hazájukban ugyanis már most súlyos gondokat okoznak az áradások, a sós víz elönti földjeiket és ivóvízkészleteiket is.

A most megvásárolt terület így Kiribati élelmezési problémáin is segíthet, ha pedig víz alá kerül az ország, akkor mind a 103 ezer lakója új otthonra lelhet Fidzsin. „Reméljük, hogy nem kell mindenkit áttelepítenünk, de ha szükségessé válik, meg tudjuk tenni” – mondta az ország elnöke.

Kiribati szigetei körül évente 1,2 centimétert emelkedik a tengerszint, ez a világátlag négyszerese. Szakértői becslések szerint 2100-ra moshatja el az országot a víz, pesszimistább becslések 20-30 évet adnak neki.

Kiribati egyes polgárai korábban már megpróbáltak menedékjogot kérni Új-Zélandtól arra hivatkozva, hogy az ipari országok környezetszennyezése felelős a problémáért. A bíróságok azonban elutasították ezt az érvet. A globális felmelegedés miatt menekülni kényszerülő emberek száma 2050-ig elérheti a 700 milliót is.

Globális felmelegedés – mi jól járunk?

Tavaly, a nagy európai árvizek idején látott napvilágot a Nature Climate Change elemzése, mely szerint a globális felmelegedés következtében a világ 29 nagy folyóján lesznek gyakoribbak a nagy áradások, leginkább a  Jangce, Mekong, Gangesz, Niger, Kongó, Nílus, Amazonas, Paraná, Rajna  folyókon, ám az Eufrátesz, Mississippi és a Duna környezetében élők örülhetnek, mert ott csökken az árvízi veszély. A felmelegedés azért függ össze az árvízkockázattal (és azért növeli azt), mert a melegebb levegő több nedvességet tud raktározni, és nagyobb esők lehetnek emiatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik