Nagyvilág

Nem jutnak a japán vulkánhoz a mentőcsapatok

A rossz időjárási körülmények, valamint a folytatódó vulkáni mozgások akadályozták a mentési munkálatokat Japánban kedden, három nappal az Ontake tűzhányó kitörése után.

A Nagano prefektúrában lévő 3067 méter magas vulkán a múlt szombaton lépett működésbe, sűrű hamufelhőt és köveket lövellve a magasba. A hatóságok becslése szerint mintegy 250 ember lehetett a hegyen a kitörés időpontjában. Helyi idő szerint hétfő délutáni adatok szerint a vulkánkitörés harminchat halálos áldozatot követelt. 

A lehetséges túlélők keresését, valamint a holttestek helikopterekkel történő leszállítását már hétfőn ideiglenesen felfüggesztették a vulkánból nagy mennyiségben kiáramló mérges gázok miatt. A japán Országos Meteorológiai Ügynökség közlése szerint a felfüggesztés a rossz időjárás, illetve a folytatódó vulkáni tevékenység miatt kedden is érvényben maradt.

Több mint nyolcszáz fő – köztük tűzoltók, rendőrségi alkalmazottak, valamint a japán önvédelmi erők, azaz a hadsereg tagjai – ugyanakkor állandó készültségben várta, hogy bármelyik pillanatban felújíthassa a keresést, illetve a holttestek leszállítását.

A vulkán térségében az ötös skálán hármas fokozatú riadó van érvényben, ami egyebek között tiltja a turisták körében rendkívül kedvelt térség megközelítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik