Nagyvilág

Már 36 halottja van a japán vulkán kitörésének

Újabb öt holttestet találtak a japán mentőalakulatok az Ontake tűzhányónál, ahol a további áldozatok keresését  időlegesen felfüggesztették a nagy mennyiségben kiáramló mérges gázok miatt.

A legfrissebb adatok szerint már harminchat halálos áldozata van Japán középső részén, a Nagano prefektúrában fekvő Ontake tűzhányó kitörésének. A mentőalakulatok a csúcson, amely a vastag hamuréteg miatt most kísérteties holdbéli tájra hasonlít, a nap folyamán öt újabb holttestre bukkantak. Még mindig nem tisztázott, hogy mi okozta pontosan az áldozatok halálát, a gázok, a hamu miatti fulladás, a szerteröpülő izzó kövek vagy más ok.

A területen nagyon erős kénszag terjeng, és ezért le kellett állítani a kutatást.Előzőleg mintegy ötszáz mentős kezdett hozzá, hogy átfésülje a helyenként térdig érő hamuval borított területet újabb áldozatok után kutatva.A 3067 méter magas vulkán a múlt szombaton akkor lépett működésbe sűrű hamufelhőt és köveket lövellve a magasba, amikor az kirándulókkal, gyerekekkel volt teli, akik azért érkeztek, hogy gyönyörködjenek az őszi tájban és tiszta égboltban. A hatóságok becslése szerint mintegy 250 ember lehetett a hegyen a kitörés időpontjában.

Sérült hegymászót visznek le japán katonák és hegyi mentők a vulkánról
Fotó:Europress

Japán sajtójelentések szerint a csúcs közelében több halottat találtak egy kunyhóban, míg másokra félméteres hamuréteg alatt bukkantak rá. Mielőtt a mentést felfüggesztették volna, a csúcsról helikopterrel szállították el az áldozatokat. A munkálatok megszakítása miatt még 19 holttest maradt a helyszínen. A tetemeket egy közeli sportpályára viszik, majd egy közeli gimnáziumban végzik el a vizsgálatukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik