Nagyvilág

Azonosították a francia turistát elrabló szélsőségeseket

Azonosították az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet algériai csoportjának azon tagjait, akik részt vettek a később lefejezett francia turista elrablásában - közölte kedden Tajeb Luh algériai igazságügy-miniszter.

Az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet néhány nappal korábban meggyilkolta az 55 éves Hervé Gourdel francia túravezetőt, akit az észak-afrikai országban raboltak el szeptember 21-én. Elengedéséért cserébe azt követelték Párizstól, hogy szüntesse be az IÁ iraki hadállásaira mért légicsapásokat. Ezt a francia vezetés elutasította – írja az MTI. 

Az algériai igazságügyi tárca vezetője kedden azt mondta, hogy elfogatóparancsot adtak ki a már azonosított elkövetők ellen, és hatósági vizsgálat során próbálják megtalálni azt a helyszínt, ahonnan a gyilkosságról készült videofelvételt feltöltötték a világhálóra. Luh hozzátette, hogy folytatják a Gourdel elrablásáért és a lefejezéséért felelős további dzsihadisták felkutatását.

Ezzel párhuzamosan az Algériai Kalifátus Katonái kedden közzétettek egy további videofelvételt, amelyen mintegy harminc fegyveres erősíti meg az Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezetőjének korábban tett hűségesküjét.

A szélsőséges csoport mintegy két hete csatlakozott az IÁ-hoz, korábban az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezethez tartozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik