Nagyvilág

A polgármester felelhet a híres mormota haláláért New Yorkban

Chuck, az időjós szőrmók kiugrott Bill de Blasio kezéből, és nagyot esett még februárban, de eltusolták az esetet pedig a boncoláskor kiderült, hogy belső sérülés miatt pusztult el.

A mormoták – ahogy Magyarországon a medvék – február másodikán “megjósolják”, milyen idő várható a következő hetekben: ha meglátják árnyékukat, még hosszú lesz a tél.

A várostól érkezik az állatkert pénze

Idén azonban a csaknem két méter magas Bill de Blasio vastag kesztyűbe bújtatott kezéből kiugrott és viszonylag magasról a földre esett Chuck, az időjós mormota a jelenlévő több tucat iskolásgyerekek nagy megdöbbenésére.

A The New York Post című lap információi szerint Chuck belső sérülések következtében pusztult el. A lap szerint a mormota otthonául szolgáló állatkert költségvetésének nagy része a várostól származik, ezért az állat halálát több mint fél éven keresztül eltitkolták, és más kiváltó okot neveztek meg.

A The New York Times szerint Chuckot az esése után megvizsgálták, akkor még nagyon eleven volt. A halála után végzett boncolás megerősítette, hogy a pusztulását okozó belső sérülések eséstől származtak, de az állatkert szóvivője szerint az esés történhetett később is, mint a polgármesterrel való találkozás.

Egy korábbi Chuck megharapta a polgármestert

Az állatkert a jövőben az éves szertartást illetően változtatásokat vezet be az állatok és a polgármester védelmében. A tervek szerint a jövőben csak az állatgondozók tarthatják az állatot, nem adják a mindenkori polgármester kezébe – mondta Brian Morris, a Staten Island-i állatkert szóvivője.

Az elpusztult állat nem az a Chuck volt, amely a 2009-es ceremónián megharapta Michael Bloomberg akkori polgármestert, hanem annak az unokája – valódi nevén Charlotte. A mindenkori időjós mormotát nevezik tradicionálisan Chucknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik