Nagyvilág

Veszélyes lejtőn a vallásszabadság Magyarországon

Nem kell ahhoz senkit sem börtönbe vetni hite miatt, hogy korlátozva legyen vallásszabadság - írta az Economist az Orbán-kormány egyházügyi törvényével kapcsolatban.

A magyar kormány teljesen figyelmen kívül hagyta a magyar és európai bíróságok döntéseit a 2011-es egyházügyi törvénnyel kapcsolatban, ami miatt legalább kétszáz vallási közösség státuszát fokozták le – írta a brit hetilap. A Economist szerint a törvény a “politika szeszélyére” bízta, mely vallások lehetnek egyházak, veszélyes precedenst teremtve ezzel az Európai Unióban, aminek elvileg a vallásszabadság eszményét kéne terjesztenie a világon. A magyar törvény azonban annak pont az ellenkezőjét terjeszti.

A lap szerint a magyar egyházjogi törvény vallásszabadság-ellenes. A cikk szerint nem kellenek ahhoz olyan drákói szigorúságú lépések, mint a templomok lerombolása, a papok bebörtönzése vagy az állítólagos istenkáromlók megkorbácsolása, hogy sérüljön a vallásszabadság. Meg lehet oldani a vallásszabadság korlátozását sokkal finomabb módszerekkel is. Mint ahogy azt a magyar kormány is tette – írja az Economist, amely szerint a kérdés nagyobb figyelmet érdemelne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik