Nagyvilág

Nem indítják újra Fukusima 2-t

Bár a 2011-es szökőárban nem szenvedett az erőmű komoly sérülést, a helyi lakosok érzelmeire tekintettel kikapcsolva marad.

A természeti katasztrófában a Fukusima 1 erőmű két reaktora is működőképes maradt, de a teljes felszámolás mellett döntött az üzemeltető vállalat. A kettes számú, épen maradt erőmű sorsáról még nincs végleges döntés – írja az MTI.

Japán kereskedelmi minisztere Fukusima megyében tett látogatásán elmondta, hogy az erőművek leállításáról vagy újraindításáról nem a kormány, hanem az azt üzemeltető TEPCO vállalat dönt, de a helyi lakosok érzelmeire tekintettel nem lehet az ország többi atomerőművével azonos szempontok szerint kezelni a fukusimai létesítményeket.

Obucsi Juko egyébként a hónap elején vette át a kereskedelmi tárcát Japánban, minisztersége fő feladatának a Fukusima megyei gazdaság újraélesztését és az atomkatasztrófa következményeinek kezelését tekinti. Juko az ország első női kereskedelmi minisztere, és már hivatalba lépését követően néhány nappal felkereste a Fukusima 1 atomerőművet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik