Nagyvilág

Félmilliárd dollárt kapnak az indiánok Amerikától

Kárpótolják őket, amiért évtizedeken keresztül rosszul bántak a navahók anyagi eszközeivel és természeti erőforrásaival.

Ötvenéves pereskedés végére tesz pontot az a megállapodás, amit pénteken írnak majd alá az Arizona állambeli Window Rockban, a navahó indiánok rezervátumának fővárosában. Az egyezség keretében kifizetendő kártérítés a legnagyobb, amit valaha indián törzs kapott, cserébe a navahók elállnak további kárigényeiktől. A navahók főügyésze, Harrison Tsosie ugyanakkor kijelentette, hogy a megkötendő egyezség nem zárja ki azt, hogy a területüket ért víz- és urániumszennyezések miatt további eljárásokat indítsanak – tudósít az MTI.

Ben Shelley navahó elnök győzelemnek nevezte a megállapodást, egyben bejelentette, hogy törzsi gyűlésen fognak határozni arról, hogy mire fordítják a kártérítést. Az amerikai igazságügyminiszter, Eric Holder is elégedett a megállapodással, elmondása szerint ez is jelzi, hogy az amerikai igazságügyi tárca elkötelezett a törzsi nemzetekkel való partnerség iránt.

A navahó törzsnek mintegy háromszázezer tagja van, Arizona, Utah és Új-Mexikó állam területén összesen hetvenezer négyzetkilométernyi terület tartozik hozzájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik