Nagyvilág

Aszad nem bánja, ha bombázzák az Iszlám Államot

Bassár el-Aszad szíriai elnök megerősítette, hogy kormánya támogatja a terrorizmus megfékezésére irányuló összes nemzetközi intézkedést - közölte kedden a SANA hivatalos szíriai hírügynökség, miután az Egyesült Államok és szövetségesei légicsapásokat kezdtek az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet állásai ellen Szíriában.

“Szíria szilárd eltökéltséggel folytatja a takfiri (szélsőséges szunnita) terrorizmus ellen évek óta vívott háborúját. Az összes olyan nemzetközi törekvést támogatja, amely a terrorizmus legyőzését célozza” – erősítette meg Aszad, miután Damaszkuszban fogadta Haider el-Abádi iraki kormányfő küldöttjét.

Helyi idő szerint hétfő este az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok megkezdték az IÁ állásai elleni légicsapásokat Szíria területén.

A szíriai külügyminisztérium korábban kedden közölte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter levélben értesítette a damaszkuszi kormányt a várható támadásról.

Barack Obama szeptember 11-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az IÁ elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Egy emigráns szíriai ellenzéki szervezet értesülései szerint a légicsapások kedden legkevesebb 120 dzsihadistával végeztek, háromszázat pedig megsebesítettek az ország északi és keleti területein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik