Nagyvilág

Áder Ban Ki Munnal harcol a klímáért

A magyar diplomácia klímaváltozásban nyújtott szerepét méltatta az ENSZ-elnök a köztársasági elnöknek, és Ukrajna is szóba került kettejük tanácskozásán.

Az ENSZ elnöke továbbra is számít Magyarországra a klímaváltozás elleni harcban – jelentette ki Áder János köztársasági elnök miután világszervezet csúcsvezetőjével találkozott a New York-i székházában.

Örül a magyar támogatásnak

“Nyugodtan mondhatom, talán nem hangzik szerénytelenül, hogy azt a szövetséget, amit mi két évvel ezelőtt az első találkozónkon megkötöttünk az ENSZ székházában, most megerősítettük” – mondta az államfő. “Biztosítottam az ENSZ főtitkárát arról, hogy Magyarország, ahogy eddig is, ezután is szövetséges lesz abban a küzdelemben, amit a klímaváltozás ellen folytat, most már hosszú évek óta”.

 
Fotó: MTI / Bruzák Noémi 

Az államfő elmondta, hogy a jó hangulatú találkozón a főtitkárral értékelték a New York-i ENSZ-klímacsúcs eredményeit, és megbeszélték, hogy ezekkel kapcsolatban mi várható a következő hónapokban. Ban Ki Mun elmondta, hogy nagyon örül a Magyarországtól kapott támogatásnak.

Áder az ukrajnai magyarokat is szóba hozta

Áder János elmondta, hogy Ban Ki Mun dicséretben részesítette a magyar diplomáciát, személyesen Kőrösi Csaba nagykövetet, a magyar ENSZ-misszió vezetőjét, aki társelnöke volt a világszervezet azon munkacsoportjának, amelynek feladata az úgynevezett fenntartható fejlődési célok kimunkálása volt. A magyar diplomatának kulcsszerepe volt abban, hogy másfél éves kemény munka után sikerült tető alá hozni egy, minden ország számára elfogadható kompromisszumos dokumentumot, amit az ENSZ-főtitkár többször is megköszönt.

A megbeszélésen szó volt az ukrán válságról. Ennek kapcsán Áder János elmondta, hogy Magyarország szomszédos országként és az Ukrajnában kisebbségiként élő 200 ezer magyar miatt kétszeresen is érdekelt a konfliktus mielőbbi rendezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik