Élet-Stílus

Feminista kampányt indított Emma Watson

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2014. 09. 22. 20:27

Ő is tisztában van vele, hogy a feminizmusra sokan szitokszóként tekintenek, de a nemi egyenlőség az egész emberiség hasznára válhat – fejtette ki az ENSZ előtt.

A nemi egyenlőség fontosságát és a feminizmus szükségességét hangsúlyozta az ENSZ előtt Emma Watson, aki a Harry Potter-filmek Hermione-jeként vált ismertté. A nemrég lediplomázott színésznő igyekezett eloszlatni a tévhiteket a feminizmussal kapcsolatban. „Minél többet foglalkozom a kérdéssel, annál világosabbá válik számomra, hogy a nők jogaiért való küzdelmet túl gyakran egyszerű férfigyűlöletként tartják számon” – mondta Watson „He for She” című kampányának nyitóbeszédében, mellyel egymilliárd férfit szeretne a női jogok szószólójává tenni világszerte.

„Nyolc évesen zavart, hogy parancsolgatónak neveztek, mert én akartam mindig irányítani a játékot, a fiúk meg nem. Tizennégy éves koromban a média egy része a nemiségemmel kezdett foglalkozni, tizenöt éves koromban a barátnőim otthagyták sportcsapataikat, mert nem akartak kigyúrtak lenni, tizennyolc éves koromban pedig arra ébredtem rá, hogy a fiúbarátaim nem tudják kifejezni az érzéseiket – ezek miatt lettem feminista” – idézi a Vox.com Watsont. Neki ez a szemlélet nem okozott problémát, de azzal szembesült, hogy a feminizmus szitokszóvá vált – a nők nem akarnak ilyen szerepben feltűnni. A feminista nők túl erősnek, agresszívnek, férfiellenesnek tűnnek, de vonzónak nem.

„Miért válik egy szó ennyire elcsépeltté? Szerintem jogom van ahhoz, hogy annyit keressek, mint a férfi pályatársaim. Szerintem jogom van ahhoz, hogy a saját testem felett rendelkezzek. Szerintem jogom van beleszólni a politikába és az életemet befolyásoló döntésekbe” – fejtette ki álláspontját.

Watson megjegyezte, hogy hagyományosan a nők azok, akik a jogaikért küzdenek, de a nők egyenlősége mindenkit érintő emberi jogi kérdés. „A nemi egyenlőség összehozza az emberiség egyik felét a másikkal, ami az egész emberiség hasznára válik” – fejtette ki.

Elmondta azt is, hogy az emberek nem veszik őt komolyan, mert gyerekszínész volt. „Most azt gondolhatják, hogy ki ez a Harry Potter-lány, mit keres ő az ENSZ-ben?” – mondta beszédében. „Én is ezt kérdem magamtól, de azt tudom, hogy foglalkozni akarok ezzel a problémával, tenni akarok ellene.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.