Nagyvilág

Bőséges gyermekáldást hoz az egyetemista csereprogram

Az Erasmus-programban részt vevő diákok több mint negyede külföldi tanulmányai során ismerte meg párját – írja a Deutsche Welle.

Az Erasmus keretében az egyetemi hallgatók általában egy szemeszterig tanulnak valamely EU-tagállam egyetemén, mellyel saját oktatási intézményük partneri viszonyban van. Az elmúlt 27 évben hárommillió diák vett részt a Magyarországon is népszerű csereprogramban.

Háromszor nagyobb esélye van egy Erasmus-programban részt vevő diáknak, hogy szerelmi kapcsolatba bonyolódjon külföldön, mintha otthon maradna – közölte az Európai Unió oktatási biztosa hétfőn. Háromból egy erasmusos diák biztosan összejön valakivel. 1987 óta egymillió baba született ezekből a kapcsolatokból.

Persze nem a kettős nemzetiségű európai babák jelentik a program egyetlen eredményét: a résztvevők jóval nagyobb eséllyel találnak munkát. „Az Erasmusban részt vevőknek jóval kevésbé kell hosszú távú munkanélküliségtől tartaniuk.”

Az európai egyetemisták 23 százaléka hagyja el szülőországát tanulmányainak befejeztével, míg az erasmusosoknál ez az arány 40 százalék. A programban a 28 EU-tagállam mellett Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Törökország is részt vesz. Az EU következő költségvetési ciklusában, 2020-ig további négymillió diáknak kínálnak lehetőséget a külföldön tanulásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik