Nagyvilág

GPS nyomkövetőt raknak a hajléktalanokra egy dán városban

Az „életvitelszerűen az utcán élő” emberek mozgását akarják követni, hogy tudják, merre járkálnak a hajléktalanok, ezzel megkönnyítve a városvezetés munkáját.

Bár ez – főleg innen Magyarországról nézve – elsőre valamilyen hajléktalanellenes lépésnek tűnhet, a harmadik legnagyobb dán város, Odense vezetésének esze ágában sincsen arra használni a nyomkövetéssel szerzett adatokat, hogy szankciókat vezessenek be az utcán élő emberekkel szemben. Pont az ellenkezője. Azért szeretnék tudni, merrefele járkálnak napközben a hajléktalanok, hogy tudják, hova kell több padot telepíteni, mely területeken alakítsanak ki menhelyeket és  a szociális munkásoknak könnyebb legyen megtalálni a segítségre szoruló embereket – írta a The Local dán kiadása.

A felmérésben húsz önként jelentkezett hajléktalan vesz részt, akik egy héten át hordják majd a zsebükben a GPS-es nyomkövetőket, amelyeket eredetileg a demenciától szenvedő emberek követésére fejlesztettek ki. A résztvevők cserébe melegétel-utalványokat kapnak. A városi önkormányzat munkatársa, Tom Rødding elmondta: legjobb tudomása szerint ők az elsők a világon, akik ezt a módszert alkalmazzák várostervezésre.

Dániában egy 2013-as felmérés adatai szerint 5844 hajléktalan él, akik közt jelentősen megemelkedett a fiatalok (18-24 évesek) száma. Míg 2009-ben még csak 701 fiatal élt az utcákon, tavaly már 1349-en. Dániának egyébként 5,6 millió lakosa van.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik