Nagyvilág

Betonnal öntötték le a hajléktalanűző tüskéket

Tüskékkel tartják távol az otthontalanokat a londoni üzletek – sokan felháborodtak az eljáráson. A Vice riportere aktivisták nyomába szegődött, akik lebetonozták a tüskéket.

„Tüskék helyett otthonokat” jelmondattal tiltakoznak baloldali aktivisták. A Vice beszámolója szerint a londoni West Enden egymást érik az üzletek bejáratainál alvó hajléktalan emberek. Sok boltnál rácsokat szereltek fel, hogy távol tartsa őket az üzletek előtti fedett részektől, az új módszer, a fémtüske kihelyezése azonban végképp kivágta a biztosítékot.


Ezzel űzik el az otthontalan embereket a londoni üzletek.
(Fotó: Facebook / Tom Walker)

Az elmúlt években folyamatosan nő a hajléktalanok száma a tudósítás szerint, a szociális bérlakások várólistái tele vannak. Vannak, akik úgy vélik, jó ötlet eltántorítani a hajléktalanokat az utcán alvástól és a boltok előtt ücsörgéstől, más azonban úgy látja, hogy ez nem olyan dolog, amit az ember maga választ, és úgy lehetne ellene hatékonyan fellépni, ha a kormányt ösztönöznék arra, hogy ne a jobb módúak lakáshoz jutását segítse.

„Ezeket a tüskéket olyan helyekre rakják, ahol az emberek kényelmesebben, szárazabban alhatnának” – mondta egy baloldali aktivista. „Ezt csinálja a Tesco azért cserébe, hogy hozzá visszük a pénzünket” – tette hozzá. „Egyre többen vannak az utcákon, sokan kényszerülnek arra, hogy élelmiszerbankokhoz forduljanak, és akkor még tüskéket is kiraknak az üzletek. Semmibe veszik ezeket az embereket” – mondta egy másik kezdeményező.

A riporter emlékeztette őket arra, hogy amit tesznek, az rongálásnak minősül, de az aktivistákat ez nem érdekli. „Ahová tüskéket tesznek ki, odamegyünk és ugyanezt fogjuk tenni” – mondták.

A Tesco szerint nem a boltjaik előtt éjszaka alvó hajléktalanok ellen akarnak fellépni. Azt mondják, a kirakat párkányán ülő, ivó és dohányzó embereket akarják távol tartani, mert elriasztják a vevőiket.

A tüskékre kiöntött betonnal még kevésbé vonzó a kirakat – tette hozzá a riport szerzője.

A Baloldali Egység nevű szervezet közben arról számolt be Facebook-oldalán, hogy célt ért a tiltakozás, a Tescótól és egy mozitól elvitték a tüskéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik