Nagyvilág

Visszakozott a gyilkosság kapcsán viccelődő kormányfő

Bocsánatot kért a májusi katonai puccsot végrehajtó Prajuth Csan-ocsa thaiföldi vezető a hétfői lengén öltözött turistákat elítélő megjegyzése miatt.

A kormányfő azt mondta: az ország világhíres strandjai talán nem biztonságosak a bikinit viselők számára. Mindezt az után jegyezte meg, hogy két brit fiatal, egy lány és egy fiú meztelen, vérrel borított holttestét találták meg hétfőn Koh Tao nyaralósziget egy népszerű tengerpartján.

A brit Daily Mail tudósítása alapján a párt feltehetően a közelben előkerült, véres kapával verték agyon, a lányt valószínűleg meg is erőszakolták. A tettest keresik, még senkit sem tartóztattak le. A bűntény újabb csapást jelenthet a puccs óta halódó thaiföldi idegenforgalomra. Prajuth Csan-ocsa hétfői kérdése ez volt: “Azt gondolják a külföldiek, azt tehetnek, amit akarnak, bikiniben járhatnak, ahol csak szeretnének, ám biztonságban vannak-e így?” Azt is hozzáfűzte, hogy a veszély természetesen csak a csinos nőket fenyegeti, és igyekezett tréfának beállítani a kérdést.

Pavida Pananond közgazdásznő számára Prajuth megjegyzései arról a mélyen gyökerező szexista vélekedésről árulkodnak, mely szerint a könnyedén öltözött nők a felelősek azért, ha a férfiak rájuk támadnak. A megjegyzés óriási felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon is. “Thaiföld lesz az első buddhista ország, ahol bevezetik a strandokon a nők kötelező burkaviselését?” – írta egy felhasználó a Twitteren. “Szégyellem magam, hogy a hazám nevéhez ilyen ostoba nézetek kapcsolódnak” – vélekedett egy másik thaiföldi a Facebookon.

Csütörtökön a tábornok visszavonulót fújt: “Bocsánatot kérek, hogy durván fogalmaztam, nem állt szándékomban, hogy bíráljak vagy lebecsüljek bárkit is. Garantálhatom, hogy Thaiföld biztonságos, csak arra akartam figyelmeztetni a turistákat, hogy legyenek óvatosak”.

Noha Thaiföld a szexturizmusról vált hírhedtté, az ország kultúrája elég konzervatív: a thai nők bikini helyett szívesebben viselnek a strandon rövid nadrágot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik