Nagyvilág

Putyin két nap alatt bevenné Varsót és Bukarestet

Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin kijelentette, két nap alatt el tudná foglalni a kelet-európai országok fővárosait.

Petro Porosenko azt állítja, az orosz elnök úgy fogalmazott, „ha akarnám, az orosz csapatok két nap alatt nemcsak Kijevben, hanem Varsóban, Rigában, Vilniusban és Bukarestben is ott lehetnének”. Porosenko erről José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének beszélt még a múlt héten Kijevben. Az ukrán elnök arra hivatkozott, Putyin mindezt egy megbeszélésükön mondta neki. Porosenko szavait a Süddeutsche Zeitung hozta nyilvánosságra, a Barrosóval folytatott tárgyalásról az unió külügyi szolgálata által készített összefoglaló alapján.

Putyin korábban magának Barrosónak mondta azt egy telefonbeszélgetés során, hogy ha akarja, két hét alatt beveszi Kijevet. Erről a beszélgetésről Barroso számolt be az EU-s vezetők csúcstalálkozóján. Az orosz elnök újabb kijelentése – ha igaz – azért érdekes, mert Putyin eddig nem fenyegetett meg NATO-tag országokat.

Augusztus közepén a szélsőséges orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij tett olyan kijelentést, hogy Putyin már döntött a III. világháború kirobbantásáról. Egy ilyen konfliktus során – folytatta Zsironovszkij – Oroszország lesöpörné Lengyelországot és a balti államokat a föld színéről. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik