Belföld

Görög neonáci jött volna a Becsület Napjára

A görög neonáci párt, az Arany Hajnal egyik képviselőjét is meghívták a magyar fővárosba, hogy együtt ünnepeljék a kitörés napját, de a görög hatóságok megtiltották neki a külföldi utazást.

Az Index információi szerint Gletszosz Aposztoloszt a Magyar Hajnal nevű, részben a Jobbikból kivált szélsőjobboldali magyar párt hívta meg, a repülőjegyét is ők fizették. Nemrég azonban kiderült, Aposztopolosz nem utazhat külföldre, ugyanis hazájában a hatóságok behívták egy kihallgatásra, pont az utazás időpontjára.

Arról, hogy nem tud utazni, Aposztolosz emailben értesítette a Magyar Hajnalt, a portál birtokában került levélben a szélsőjobbos politikus azt írja: az, hogy nem tud itt lenni, „összefügg mozgalmunk mocskos üldözésével”.

Több képviselőt is letartóztattak

Görögországban már több Arany Hajnal-képviselő mentelmi jogát is felfüggesztették, a neonáci párt ellen folyó büntetőjogi eljárással kapcsolatban. A szélsőséges párt ellen az után indult nyomozás, hogy szeptemberben egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rapénekest. Az ügyben az Arany Hajnal három vezetőjét, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt előzetes letartóztatásba helyezték.

Rendőrsorfal és összetűzések

Közben a budai Várban már tart a Becsület napja elnevezésű szélsőjobboldali rendezvény, az oda érkező szélsőjobboldali résztvevők és az antifasiszta ellentüntetés résztvevői a Kapisztrán téren összetalálkoztak, a két kisebb tábort rendőrsorfallal választották ketté és a rendőrök hátranyomták az egymást hergelő két csoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik