Nagyvilág

Teljes készültség az ukrán fegyveres erőknél

A tűzszünet ellenére sem számítanak semmi jóra Oroszországtól.

A kelet-ukrajnai fegyvernyugvás ellenére arra utasította az ukrán miniszterelnök a védelmi és a belügyminisztériumot, hogy tartsa teljes harckészültségben a fegyveres erőket. Arszenyij Jacenyuk szerint „Oroszország láthatóan nem akarja sem békével, sem stabilitással megajándékozni Ukrajnát”. A kormány továbbra is kész finanszírozni a kelet-ukrajnai hadműveleteket, amelyek naponta több mint másfélmilliárd forintnyi összegbe kerülnek.

Az ukrán vezetés azt is tervezi, hogy alapot hoz létre a visszafoglalt területek újjáépítésére. Kedden az ukrán parlament elfogadta az elnök indítványát arra, hogy a harcoktól sújtott kelet-ukrajnai területek különleges státuszt kapjanak, ott jelentősen nagyobb önrendelkezési joggal bíró helyhatóság jöjjön létre. Ez a miniszterelnök szerint nem jelenti az önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságok” legitimitását, az új adminisztráció rendkívüli helyhatósági választások nyomán fog felállni.

Arszenyij Jacenyuk azt is előrebocsátotta, hogy ha Oroszország az EU-társulás miatt kereskedelmi korlátozásokat vezet be országával szemben, akkor Kijev is hasonló lépéseket tesz. „Semmi jóra nem számítok Oroszországtól” – mondta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik