Nagyvilág

Különleges státuszt ajánl az elnök Kelet-Ukrajnának

A szakadárok amnesztiát kapnának, a kormánytól független önkormányzat alakulhatna.

Petro Porosenko ukrán elnök ajánlatot tett a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye azon részének, melyre kiterjednek a harcok: három évre különleges státuszt kapnának, a központi vezetéstől független önkormányzat alakulhatna és a régió különleges jogokat kapna – tudósít az MTI.

A javaslat arról is rendelkezik, hogy november 9-én tartanának helyhatósági választásokat, majd a helyi önigazgatási szervek hozhatnának döntést a bíróságok és ügyészségek vezetőinek kinevezéséről. A tervezet szerint a különleges státuszú települések külön gazdasági, szociális és kulturális megállapodásokat köthetnének a kijevi kormánnyal és az államigazgatás szerveivel, továbbá Oroszország szomszédos közigazgatási egységeivel is együttműködhetnének, de csakis az ukrán állam részeként.

Az oroszbarát szakadárokat mentesítenék a büntetőjogi és egyéb felelősségre vonás alól, velük szemben mindenféle üldöztetést és diszkriminációt megtiltanának. Az orosz és minden más nyelv szabad használatát, oktatását és fejlesztését is támogatnák.

Az intézkedéstervezetet az elnök decentralizációnak nevezte, amely sem Ukrajna területi egységét, sem a függetlenségét nem veszélyezteti. Elemzők szerint viszont kérdéses a terv végrehajthatósága, mert nem valószínű, hogy a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott köztársaságainak vezetői hajlandóak lennének egy választáson kockára tenni posztjaikat, emellett Oroszország érdekei is azt követelik meg, hogy fennmaradjon a feszültség a Nyugathoz közeledni akaró országban.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik