Nagyvilág

Összerondították Japán szent hegyét

A nyári turistaroham után a nagy halom ürüléket és szétszórt vécépapírt és szúrós szagot találtak a Fudzsin a helyi illetékesek.

A japán NHK televízió keddi beszámolója szerint Sidzuoka prefektúra tisztségviselői megdöbbenve észlelték, hogy a turisták a nyilvános vécék helyett az útszélen könnyítettek magukon.

Ne hagyjanak ürüléket!

Júliustól augusztusig minden évben több mint háromszázezer látogató keresi fel a 3776 méter magas Fudzsi hegyet. A látogatórohamra készülve az utóbbi időben számos újabb nyilvános vécét telepítettek a turistaútvonal mellé, ám ez úgy tűnik nem oldotta meg a problémát.


Fotó: Europress fotóügynökség 

Mivel a Fudzsi felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára, a nemzetközi szervezet februárig adott időt a japán kormánynak, hogy tervet terjesszen be arról, hogyan kíván eleget tenni kötelezettségének a térség környezetének védelmével kapcsolatban.

“Arra kérünk minden túrázót, hogy a hulladékokat ne hagyják ott, vigyék magukkal. Akkor most azt is írjuk ki, hogy ‘Ne hagyjanak ürüléket’?” – tették fel a kérdést a japán tisztségviselők.

Önkéntes belépődíjat vezettek be

A Fudzsi környezetének megóvása az egyre növekvő idegenforgalom miatt már több mint egy évtizede fontos téma. A tavalyi szezonban kísérleti jelleggel 1000 jen (kétezer forint) önként megfizethető belépődíjat vezettek be a hegyen.

A díjszedésről az ikonikus vulkáni kúpon osztozó két prefektúra, Jamanasi és Sidzuoka kötött megállapodást. Az így befolyó összegeket a környezet megóvására és a hegymászóknak nyújtott szolgáltatások javítására akarják fordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik