Élet-Stílus

Nézze meg, hol él a legtöbb százéves ember

A százéves kor elérése elég ritka engedménynek tűnik az emberi faj történetében, de úgy látszik, manapság egyre kevésbé az - különösen Japánban.

A száz évet is túlélő japánok száma 58 ezren is több a japán kormány legutóbbi felmérései szerint: a szám egészen pontosan 58 820. A felméréseket minden év szeptemberében publikálják az úgynevezett Időskor Tiszteletének Napja alkalmából, amely szeptember 15-re esik.

Az összehasonlítás kedvéért: Amerikában a 2010-es népszámlálás alkalmával 53 464 legalább százéves lakos volt: ez százezer emberenként levetítve 17,28 igen tiszteletreméltó korú embert jelent.


Kép forrása: Thinkstock

A világ legidősebb embere címet a Guinness World Records szerint egy japán hölgy, a 116 éves Misao Okawa mondhatja magáénak. A világ legidősebb férfija nem meglepő módon szintén japán: Sakari Momoi 111 évet élt meg eddig. Esetében még neve is árulkodik: a Momoi nevet alkotó japán karakterek egyikét “száz”-nak is kiolvashatjuk, a Sakari nevet pedig úgy is fordíthatjuk: az élet virágzása.

Ezekből a tényekből is látható: az egészségügyi fejlesztések Japánban jelentősen hozzájárulnak a hosszú élet megéléséhez. Japánban minden százezer emberre 46,21 százéves vagy annál idősebb ember jut, közülük majdnem 90 százalék pedig nő. 

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik